STADGAR FÖR FÖRENINGEN MUSIC MANAGERS FORUM SWEDEN

1 § Föreningens namn Föreningens namn är Music Managers Forum Sweden ("Föreningen"). Föreningen är en oberoende och opolitisk svensk ideell förening.

2 § Syfte Föreningens syfte är att i Sverige: a) verka för att det bland musikmanagers etableras en professionell standard såväl i rättsligt som etiskt hänseende; b) verka för att de ekonomiska och juridiska rättigheterna för såväl musikmanagers som artister bevakas och efterlevs; c) verka för att musikmanagers utvecklas och utbildas inom adekvata områden som ekonomi, juridik, ledarskap och branschkunskap; d) verka för ett kunskapsutbyte mellan musikmanagers såväl nationellt som internationellt; e) verka för att upphovsrätten och andra för musikartister viktiga immateriella rättigheter erkänns och stärks;

3 § Medlemskap Varje fysisk eller juridisk person som är verksam som musikmanager i Sverige för annan än sig själv, äger rätt att inträda som medlem. Med musikmanager avses person eller bolag vars huvudsakliga inkomst består av verksamhet som enligt branschpraxis betraktas som managementuppdrag och som representerar en eller flera musikartister.

Medlem som upphör med sin verksamhet har rätt att kvarstå som medlem verksamhetsåret ut. Därefter upphör medlemskapet automatiskt.

4 § Ansökan En ansökan om medlemskap i Föreningen ska ställas till styrelsen. Styrelsen har vid behov rätt att begära in ett CV, en redogörelse för de artister som den sökande arbetar med samt övrig information som enligt styrelsen är relevant för bedömningen av medlemskapet.

5 § Medlemsavgift Medlemsavgiften för nästkommande verksamhetsår ska fastställas vid ordinarie föreningsstämma ("Årsstämma"). Medlemsavgiften ska betalas inom trettio dagar efter att ansökan för medlemskap beviljats och för befintliga medlemmar senast den 1 april vart år. Medlemskapet upphör automatiskt för det fall medlemsavgiften inte betalas vid angiven tidpunkt.

6 § Föreningsstämma Föreningsstämman är Föreningens högsta beslutande organ. Varje medlem har en röst. För att föreningsstämman ska vara beslutsför krävs att minst en tredjedel av antalet medlemmar är närvarande. Årsstämma ska hållas årligen inom fem månader från respektive verksamhetsårs utgång.

Ändring av stadgarna kräver beslut av två på varandra följande föreningsstämmor, varav en ska vara en Årsstämma. För beslut om stadgeändring krävs 2/3-dels majoritet av närvarande medlemmar vid varje sammanträde.

Styrelsen kallar till Årsstämma och vid behov till extra föreningsstämma. Kallelse ska ske senast 4 veckor före stämman, per e-mail eller, i avsaknad av sådan hos enskild medlem, per post. Årsstämman ska hållas i Sverige.

7 § Verksamhetsår Föreningens verksamhetsår omfattar tiden 1 januari – 31 december. Årsstämma ska hållas senast den 31 maj efterföljande år.

8 § Styrelse Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse, som har sitt säte i Stockholm. Styrelsen ska bestå av lägst fem och högst elva ledamöter. Styrelsen utses av Årsstämman för en tid av två år. Styrelsen utser ordförande och vice ordförande i styrelsen.

Styrelsen är beslutsför då minst hälften av dess ledamöter är närvarande. För styrelsens beslut tillämpas enkel majoritet, d.v.s. det beslut, som får de flesta rösterna eller vid lika röstetal den mening som biträds av ordföranden, vinner bifall.

9 § Styrelsemöten Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller – vid förfall av denne – av vice ordförande. Under verksamhetsåret ska styrelsen sammanträda vid fyra ordinarie möten. I övrigt ska styrelsen sammanträda vid behov eller då minst tre ledamöter för visst angivet ärende begär att sammanträde ska hållas. Kallelse till sammanträde ska skickas per e-post minst tio dagar före sammanträdet.

10 § Firmateckning Föreningens firma tecknas av styrelsen eller, om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt.

11 § Revisor Styrelsens förvaltning samt Föreningens räkenskaper ska granskas av en revisor utsedd för ett års mandatperiod. Revisor jämte en revisorssuppleant utses av Årsstämman. Revisorerna ska ha den erfarenhet beträffande bokföring och den insikt i ekonomiska förhållanden som med hänsyn till verksamheten behövs för uppdraget (men behöver inte vara auktoriserad).

12 § Förvaltnings- och redovisningshandlingar Styrelsen ska årligen före den 1 april avge en berättelse över sin förvaltning av föregående verksamhetsår och för granskning tillhandahålla revisorn förvaltningsberättelsen och räkenskaper med tillhörande handlingar. Revisorerna ska i god tid före Årsstämman, dock senast 14 dagar innan, ha slutfört granskningen och häröver avgivit berättelse.

13 § Valberedning Föreningen ska ha en valberedning som ska bestå av två till tre ledamöter som inför val av nya styrelseledamöter ska lämna förslag till Årsstämman. Årsstämman utser valberedningen.

14 § Årsstämma Vid årsmötet ska följande behandlas och protokollföras:

  1. Fastställande av röstlängd för mötet

  2. Val av ordförande och sekreterare för mötet

  3. Val av protokolljusterare och rösträknare

  4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt

  5. Fastställande av dagordning

  6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste räkenskapsåret

  7. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets-/räkenskapsåret

  8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.

  9. Fastställande av medlemsavgifter

  10. Fastställande av verksamhetsplan samt behandling av budget för det kommande verksamhets-/räkenskapsåret

  11. Behandling av styrelsens förslag (propositioner) och i rätt tid inkomna förslag från medlemmarna (motioner)

  12. Val av styrelse: a) ordförande för en tid av 1 år b) 2-3 ledamöter för en tid av 1 år c) 2-3 ledamöter för en tid av 2 år d) 2 suppleanter för en tid av ett år e) 2 revisorer. I detta val får inte styrelsens ledamöter delta. f) 2 eller 3 ledamöter i valberedningen för en tid av ett år, av vilka en ska utses till sammankallande.

  13. Eventuellt övriga frågor som anmälts under punkt 5. Beslut i fråga av större ekonomisk eller annan avgörande betydelse för föreningen eller medlemmarna får inte fattas om den inte tagits upp i kallelsen till mötet.

15 § Uteslutning av medlem Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att denne har försummat att betala av föreningen beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen. Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. I beslutet ska skälen härför redovisas samt anges om beslutet kan överklagas och vad medlemmen i så fall ska iaktta för överklagande. Beslutet ska inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen meddelas den berörde.

16 § Upplösning av Föreningen För upplösning av föreningen krävs beslut av Årsstämma med minst 2/3-dels majoritet av närvarande medlemmar. I beslut om upplösning av föreningen ska anges att föreningens tillgångar ska användas till bestämt ändamål i enlighet med föreningens syften. Föreningens tillgångar ska tillfalla ideell verksamhet med likartad målsättning. Beslutet inklusive bestyrkta kopior av styrelsens och årsmötets protokoll samt revisionsberättelsen jämte balans- och resultaträkning ska omedelbart tillställas Bolagsverket för registrering.

17 § Stadgetolkning Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan till nästa årsmöte alternativt extra föreningsstämma. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen. I sådana fall ska ärendet hänskjutas till nästa årsmöte.

Dessa stadgar har antagits på årsmöte den 4 juni 2023 och gäller från denna dag.